Jestliže máte velkou úrodu jahod, tak vám doporučujeme si připravit domácí jahodovou marmeládu, která rozhodně potěší vaše chuťové pohárky. Navíc jistě bude mít lepší složení než zavařenina z obchodu, ať už jde o vyšší obsah ovocné složky, nižší obsah cukru nebo o minimum konzervačních látek. Naše výborná jahodová marmeláda pozitivně ovlivní vaše chuťové pohárky.
Počet porcí: 20 skleniček (dle velikosti)
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut vaření
Na jahodovou marmeládu budeme potřebovat
3 kg jahod
900 g cukru (300 g cukru na 1 kg ovoce)
30 g citrusového pektinu
2 lžičky kyseliny citronové (nebo více podle chuti)
špetku kyseliny sorbové
Postup přípravy
- Jahody rozmixujeme ve velkém hrnci a přivedeme k varu. Ještě než se začnou vařit, přidáme 1/2 cukru a zbývající cukr smícháme s citrusovým pektinem.
- Jakmile jahody dosáhnou varu, přidáme cukr a pektin, pečlivě rozmícháme a necháme ještě pár minut převařit.
- Nakonec vmícháme kyselinu citronovou a sorbit.
- Marmeládu lijeme do pečlivě vymytých či vyvařených skleniček, které rovnou zavíráme. Víčko dobře utáhneme.
- Ačkoliv jahodová marmeláda obsahuje jenom minimum konzervantů a cukru, vydrží ve spíži i déle než 1 rok.
Napsat komentář