Tvarohová štola je skvělou alternativou k tradiční české vánočce. Štola s tvarohem je navíc zdravá a báječně zasytí. Můžete ji vyzkoušet k snídani, k svačině nebo po dobrém obědě. Skvěle se k ní hodí malinová a meruňková marmeláda nebo čokoládová pomazánka. Do těsta můžete přidat ořechy i sušené ovoce podle své chuti.
Počet porcí: 8 až 10 porcí Náročnost: snadné Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení Výživové hodnoty: 2410 kcal (64 g bílkovin, 218 g sacharidů, 106 g tuků)
Na menší tvarohovou štolu budeme potřebovat
200 g pšeničné celozrnné mouky (může být i špaldová)
50 g pšeničné hladké mouky
125 g tvarohu (1/2 vaničky)
90 g ořechů (mix mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy)
45 g sušených švestek
45 g sušených brusinek
50 g másla
40 g třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžičku pomerančové kůry
Postup přípravy
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, pomerančovou kůrou, tvarohem, nasekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem.
- Vejce utřeme s máslem a cukrem, přidáme ke zbytku a vytvoříme vláčné těsto.
- To vytvarujeme do štoly a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 50 minut na 170 stupňů a štolu po upečení potřeme rozpuštěným máslem.
Napsat komentář