Zdravý tvarohový koláč s jablky je ideální na dopolední svačinku nebo jako hřešení po víkendovém obědě. Těsto tvoří kombinace celozrnné a běžné mouky. Jablečný koláč dále obsahuje nízkotučný tvaroh, který je plný bílkovin. Navíc je s minimem cukru a skvěle zasytí. Jablka můžete nahradit kterýmkoliv sezónním ovocem. Skvěle se hodí například švestky, borůvky, ostružiny nebo hrušky.
Počet porcí: 8 až 10 porcí Náročnost: snadné Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení Výživové hodnoty: 2009 kcal (65 g bílkovin, 225 g sacharidů, 51 g tuku)
Na tvarohový koláč s jablky budeme potřebovat
150 g bílého jogurtu
100 g pšeničné celozrnné mouky
90 g pšeničné polohrubé mouky
30 g třtinového cukru
20 g řepkového oleje
1 bílek
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
250 g odtučněného tvarohu
50 ml mléka
1 žloutek
10 g vanilkového třtinového cukru
200 g jablek
20 g vlašských ořechů
skořici
Postup přípravy
- Začneme přípravou těsta. Mouky smícháme spolu s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme bílý jogurt, olej a bílek. Dobře promícháme. Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy.
- Jestliže bude hustší, rozetřeme jej rovnoměrně mokrou stěrkou.
- V misce si smícháme tvaroh s mlékem, žloutkem a vanilkovým cukrem. Nalijeme na těsto.
- Koláč posypeme nastrouhanými jablky, oříšky a skořicí.
- Dáme péct na necelou hodinu do trouby. Pečeme na 180 stupňů, po půl hodině můžeme teplotu na pečení snížit.
Napsat komentář