Připravili jsme pro vás super zdravý recept na moučník, který zachutná každému milovníkovi švestek, máku a tvarohu. Právě teď je švestková sezóna v plném proudu a kombinace švestek a máku je pověstná pro svou vynikající chuť. Základ těsta na švestkový koláč s mákem navíc tvoří ovesné vločky, takže se nemusíte obávat, že byste příliš mlsaly. Tuto buchtu si navíc můžete upéct i s kterýmkoliv jiným ovocem a ovesný základ se dá rovněž použít na spoustu vynikajících moučníků.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Na švestkový koláč s mákem budeme potřebovat
200 g jemných ovesných vloček
300 ml polotučného mléka
250 g tvarohu
100 g máku
200 g vyloupaných švestek
20 g třtinového cukru
30 g jahodové, višňové nebo rybízové zavařeniny
20 g medu
1 vejce
Postup přípravy
- Ovesné vločky smícháme se 150 ml mléka a vytvoříme hustou kaši, kterou osladíme medem.
- Tvaroh vyšleháme s 50 ml mléka, 1/2 třtinového cukru a s jedním vajíčkem.
- K mletému máku přidáme zavařeninu a 100 ml mléka.
- Švestky očistíme, vyloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Do vymazaný plech dáme ovesné těsto – rovnoměrně ho rozprostřeme vlhkými prsty. Na vločky přijde vrstva máku, na ní vrstva tvarohu a nakonec švestky.
- Posypeme zbylým cukrem a dáme péct do trouby. Pečeme zhruba 40 minut na 170 °C.
Napsat komentář