Polenta je tradiční italský pokrm. Připravuje se z kukuřičné krupice, vody a soli. Nejčastěji se podává zdobená sýrem nebo doplněná kouskem masa či zeleninou. V dnešním receptu si připravíme slaný polentový koláč se šunkou a sýrem, který zasytí na dlouhou dobu a je vhodný k obědu i k večeři.
Počet porcí: 2 porce Náročnost: snadné Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Na polentový koláč budeme potřebovat
80 g kukuřičné krupice
160 ml mléka
80 ml vody
1 vejce
60 g eidamu
50 g šunky
bazalku, sůl, pepř a další koření podle chuti
Postup přípravy
- Mléko s vodou přivedeme k varu a vsypeme do něj kukuřičnou krupici. Směs vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí. Polenta by měla mít pevnější a lepivější konzistenci. Vodu tak můžete i během míchání přilít.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Hmotu rozprostřeme na malý pekáček nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
- Ozdobíme šunkou, sýrem a vybraným kořením. Zalijeme vajíčkem a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut.
Napsat komentář