Rýžový nákyp je osvědčená klasika a ve Zdravé kuchařce na něj taky najdete hned několik receptů. Vyzkoušejte však tento sladký rýžový nákyp s meruňkami a už nikdy nebudete chtít dělat jiný. Použijte na něj kulatozrnnou rýži, která po rozvaření dosáhne lepivé konzistence. Na rýžovém nákypu si pochutnáte na oběd i na snídani. Před podáváním ho jen lehce poprašte cukrem.
Počet porcí: 6 až 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2409 kcal (65 g bílkovin, 392 g sacharidů, 61 g tuku)
Na rýžový nákyp s meruňkami budeme potřebovat
350 g kulatozrnné rýže
3 vejce
500 g čerstvých nebo mražených meruněk
500 ml mléka
40 g třtinového cukru
40 g másla
1 lžičku vanilkového extraktu
moučkový cukr na podávání
Postup přípravy
- Rýži uvaříme v mléce. Pokud i po vyvaření mléka bude stále tvrdá, přidáme trochu vody. Uvařená rýže by měla být mazlavá.
- Do vlažné rýže vmícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a nakonec i sníh z bílků.
- Meruňky můžeme buď vrstvit (na dno vymazaného pekáčku dáme rýži, pak meruňky, rýži a nakonec opět meruňky) nebo je vmícháme přímo do rýže a budou tak v rýži rovnoměrně.
- Pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.
- Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Napsat komentář