Překvapte návštěvu výtečným a netradičním švestkovým koláčem s chia semínky, který je inspirovaný receptem od Kitchenette. Jde o celkem zdravý recept na rychlý švestkový koláč, který je z celozrnné mouky a který obsahuje jen minimum cukru, ořechy a prospěšná chia semínka. Protože čerstvé švestky jsou hodně sezónní záležitostí, můžete pro jeho přípravu využít také kompotované nebo mražené ovoce.
Počet porcí: 8 až 12 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Na rychlý švestkový koláč s chia budeme potřebovat
180 g pšeničné celozrnné mouky
200 g pšeničné hrubé mouky
2 vejce
250 ml mléka
30 g mandlí
30 g chia semínek
30 g másla
100 g třtinového cukru
500 g švestek
špetku soli
1 lžičku jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžičku skořice
Postup přípravy
- Ze změklého másla, mletých mandlí, dvou lžic celozrnné mouky (cca 30 g), skořice a poloviny cukru si připravíme drobenku.
- Celá vejce vyšleháme s cukrem. Mouky smícháme dohromady, přidáme jedlou sodu, kypřící prášek, špetku soli a chia semínky.
- S pomocí mléka obě směsi spojíme dohromady.
- Těsto nalijeme na dobře vymazaný a vysypaný plech, dáme na něj švestky (nebo můžeme použít i jiné ovoce) a posypeme drobenkou.
- Těsto je bez tuku a je tak velmi lehké a dietní. Pečeme ho pouhých 20 minut na 160 °C a během pečení samozřejmě kontrolujeme, zda se nám moučník v troubě nepálí.
- Po vychladnutí můžeme podávat.
Vůbec to není dobré, nedoporučuji