Právě k těmto chladným podzimním dnům se báječně hodí náš rychlý jablečný koláč s tvarohovou náplní, chutí rozinek a vůní skořice. Protože se jedná o bleskový koláč, suroviny na něj pravděpodobně najdete i ve své ledničce. Upéct si ho můžete celoročně a i s přípravou budete mít během hodinky a půl vše hotovo.
Počet porcí: 10 až 12 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut pečení
Na rychlý jablečný koláč budeme potřebovat
Těsto:
300 g polohrubé mouky
80 g cukru
1 vejce
1 kypřící prášek
250 g bílého jogurtu
40 g másla
citronovou kůru
mléko pro případné zředění těsta
Náplň:
500 g polotučného tvarohu ve vaničce
400 g bílého jogurtu
1 vejce
80 g cukru
hrst rozinek
4 jablka
šťávu z 1/2 citronu
1 lžíci cukru
skořici
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme náplň. Tvaroh ručním šlehačem nebo metličkou smícháme s jogurtem, vajíčkem, cukrem a rozinkami.
- Poté si nahrubo nastrouháme jablka, dochutíme je cukrem, citronovou šťávou a skořicí.
- V kuchyňském robotu smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme vajíčko, jogurt, zchladlé rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Těsto dobře vyšleháme. Během šlehání přilijeme ještě trochu mléka, abychom dosáhli požadovaně husté konzistence.
- Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijeme připravené těsto. Na to přijde tvarohovo-jogurtová náplň s rozinkami a nakonec nastrouhaná jablka.
- Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C zhruba 60 minut (hodně záleží na výšce těsta/velikosti formy).
Napsat komentář