Rajská omáčka s hovězím masem je českou klasikou. Podle našeho receptu si ji můžete uvařit snadno, rychle a také zdravě. Stačí si vybrat kvalitní hovězí maso a jako přílohu použít semolinové těstoviny, rýži nebo domácí houskový knedlík. Rajská nikdy nezklame. Ať už si ji uvaříte ke všednímu nebo ke svátečnímu obědu.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 2 hodiny
Na rajskou omáčku s hovězím budeme potřebovat
800 g libového hovězího masa (například hovězí zadní)
cca 1,2 l vody
1 mrkev
2 cibule
máslo
2 lžíce pšeničné hladké mouky
500 g rajčatového pyré
1 až 3 lžíce cukru (podle chuti)
tymián
bobkový list
nové koření
citrónovou šťávu
pepř
sůl
Postup přípravy
- Hovězí maso necháme vcelku. Převážeme ho provázkem do válečku, přidáme k němu 1 nakrájenou cibuli, mrkev a tymián. Zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 1,5 hodiny.
- Poté maso vyjmeme, zeleninu vyhodíme a vývar použijeme při přípravě rajské omáčky.
- Na másle si osmahneme zbylou jednu cibuli. Přidáme k ní bobkový list, nové koření a pepř. Zaprášíme mouku a uděláme světlou jíšku.
- Přidáme rajčatové pyré a přilijeme požadované množství vývaru. Dochutíme solí a cukrem. Vaříme zhruba 20 minut. Poté vyjmeme koření a v omáčce rozmixujeme kousky cibule.
- Rajskou omáčku zjemníme citrónovou šťávou. Podáváme ji s plátkem hovězího masa a s oblíbenou přílohou.
Napsat komentář