Jestliže máte chuť na pečené vepřové maso, můžete si připravit vepřovou kýtu v troubě podle našeho receptu. Když se vepřové maso peče pomalu, tak rozhodně nemusí být vysušené. Na pečení je ale potřeba dostatek času a trpělivosti. Pečená vepřová kýta je dobrá první i druhý den. Ideální přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.
Počet porcí: 4 až 5 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 1,5 hodiny pečení
Na pečenou vepřovou kýtu budeme potřebovat
1 kg vepřové kýty vcelku
2 středně velké cibule
2 stroužky česneku
rostlinný olej
hrašku nebo cizrnku
sůl
kmín
Postup přípravy
- Maso omyjeme, osušíme, necháme jej vcelku a nakmínujeme a nasolíme.
- Poté jej převážeme provázkem, aby si udrželo zaoblený tvar.
- Potřeme ho olejem a vložíme na pánev, kde ho opékáme ze všech stran – na každé straně setrváme přibližně 2 minut.
- Jakmile je maso opečené, dáme ho bokem na talíř a na výpeku opečeme na plátky nakrájenou cibuli spolu s česnekem.
- Zhruba po třech minutách cibuli přesuneme do pekáče či zapékací misky, kde budeme péct maso a na tuto směs ho položíme.
- Podlijeme ho vodou (cca 1 dl) a vložíme do rozpálené trouby na 150 stupňů, kde pečeme zhruba zhruba 5 minut. Poté teplotu stáhneme na 120 stupňů a v pečení pokračujeme 1,5 hodiny. Maso během pečení nepřiklápíme a ani s ním nehýbeme.
- Nakonec slijeme šťávu a tu trošku zahustíme. Česnek s cibulí můžeme vyhodit.
- Podáváme s oblíbenou přílohou.
Zítra vyzkouším.
Cesnek s cibuli muzeme vyhodit? Wtf?
Někteří lidé mají raději čistou šťávu… Já to ale také nevyhazuji
Při přípravě přesně podle receptu je maso uvnitř ještě trochu krvavé. Bylo nutno ještě 30 minut přidat na 150st.C
Děkuji
Hraška nebo cizrnka? – něco mi uniklo?
asi ta příloha