
Ačkoliv je recept na ovesný chléb primárně určen pro domácí pekárnu, určitě podle něj zvládnete upéct chleba i bez ní. Doporučujeme zadělat trošku řidší těsto, aby se vám lépe hnětlo. Pečení chleba je snadné, akorát kvůli kvásku trošku časově náročnější.
Počet porcí: 10 až 12 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 6 hodin
Na malý bochník ovesného chleba budeme potřebovat
380 ml vody
200 g žitného kvásku
250 g pšeničné chlebové mouky
250 g žitné chlebové mouky
150 g jemných ovesných vloček
2 lžičky kmínu
1 lžičku soli
70 g slunečnicových semínek
2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Kvásek si večer před pečením vyndáme z ledničky a dokrmíme ho tak, abychom druhý den ráno mohli použít 200 gramů. Po dokrmení necháme kvasit cca 8 hodin.
- Ráno si smícháme obě mouky, ovesné vločky, sůl, kmín a slunečnicová semínka.
- Kvásek rozmícháme s vodou, přidáme olej a nalijeme na dno formy do domácí pekárny.
- Přisypeme mouky a zapneme program Těsto, který trvá cca 2 hodiny.
- Poté necháme ještě 2 hodiny kynout. Pečeme cca 1 hodinu a 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout pod utěrkou na kovové mřížce.
Napsat komentář