Nevíte, co si počít s obrovskou úrodou švestek na zahrádce? Vyzkoušejte obrácený koláč. Inspirací vám může být třeba náš recept na koláč z mandlového těsta, který je chutný a zdravý. Také je rychle opečený. Má spíše hutné těsto, takže ani po obrácení ho šťáva ze švestek nerozmočí. Švestky zde samozřejmě můžete podle chuti nahradit i jiným ovocem ze zahrádky.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
Výživové hodnoty: 2204 kcal (66 g bílkovin, 278 g sacharidů, 88 g tuků)
Na obrácený koláč ze švestek budeme potřebovat
500 g vyloupaných švestek
130 g pšeničné celozrnné mouky
70 g pšeničné polohrubé mouky
60 g třtinového cukru
40 g másla
3 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
50 g mletých mandlí
2 lžičky kypřícího prášku
špetku soli
Postup přípravy
- Nejprve si vypeckujeme švestky, pokrájíme je a vyrovnáme na dno koláčové formy. Posypeme je cca 30 g cukru a necháme odpočinout.
- V míse si smícháme mouky s kypřícím práškem, solí a mletými mandlemi.
- Přidáme žloutky utřené s máslem a cukrem.
- Vše smícháme dohromady a ke směsi připojíme vyšlehané bílky.
- Švestky ve formě zalijeme těstem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Zhruba po 15 minutách můžeme stáhnout na 170 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut.
- Po vychladnutí koláč obrátíme.
Napsat komentář