Čokoláda nutně nemusí být jen synonymum pro slast a pokušení. I ve zdravém jídelníčku má taková čokoláda své místo. Řeč je především o hořké čokoládě, která je cenným zdrojem minerálů a mastných kyselin. Má povzbuzující účinky na náš organismus a je rovněž zdrojem antioxidantů. Správnou čokoládu tvoří kakaová sušina, kakaové máslo, cukr, případně sušené mléko. V kvalitních čokoládách najdeme třeba i třtinový cukr nebo vanilku. Poměr těchto surovin se mění v závislosti na tom, zda se jedná o hořkou, mléčnou nebo třeba bílou čokoládu. Vyplatí se však číst složení výrobku, protože na trhu naleznete i spoustu ne příliš kvalitních čokolád a jejich náhražek.
Marokánky s ořechy, rozinkami a kandovaným ovocem
Jednoduché zdravé marokánky si můžete dopřát nejen o Vánocích, ale také jako rychlou sytou svačinkou před sportem nebo po něm. Základ marokánek tvoří mandle a vlašské ořechy. Hmotu pak spojují rychlé cukry v podobě medu […]