Na rýžový nákyp můžete použít ovoce podle své chuti – meruňky, švestky nebo třeba jablka. Rýžový nákyp s ovocem si tak můžete připravit celoročně – od jara až do zimy. Je ideální na snídani, určitě ho ale můžete vyzkoušet i k obědu. Nadýchaný je díky našlehaným bílkům, které se k rýži přidávají. Část se jich dává také navrch, kde vytvoří efektní sněhovou čepici.
Počet porcí: 6 až 8 porcí (1 malý pekáč) Náročnost: snadné Doba přípravy: 40 minut + 40 minut pečení Výživové hodnoty: 2290 kcal (59 g bílkovin, 351 g sacharidů, 72 g tuků)
Na nadýchaný rýžový nákyp s ovocem budeme potřebovat
300 g kulatozrnné rýže
600 ml mléka
300 až 500 g ovoce
3 vejce
40 g třtinového cukru
50 g másla
Postup přípravy
- Rýži vypereme a dáme vařit v mléce. V průběhu vaření můžeme dolévat vodu, pokud se nám bude zdát rýže tvrdá. Jakmile se uvaří, necháme ji vystydnout, přidáme máslo, žloutky a osladíme cukrem.
- Poté směs smícháme s nakrájeným ovocem a vyšlehanými bílky (1/3 bílků si dáme stranou).
- Přesuneme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch dáme zbývající část bílků a zapékáme na 170 °C přibližně 40 minut.
Napsat komentář