Kynutý mřížový koláč s tvarohem patří mezi oblíbené recepty. Je tradičně méně sladký, pokud tedy preferujete sladší chutě, určitě přidejte cukru nebo medu. Koláč si můžete připravit kdykoliv během roku, jelikož jablka jsou k dostání neustále. Můžete je rovněž zkusit nahradit i jiným ovocem.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení
Na mřížový koláč s tvarohem budeme potřebovat
150 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
50 g ovesných vloček
300 g tvarohu
2 vejce
100 ml vody
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru
30 g másla
30 g třtinového cukru
150 g jablek
hrst rozinek
citronovou kůru
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme kvásek – do vlažné vody přidáme sušené droždí a lžičku cukru.
- Než nám kvásek vzejde, smícháme mouky, 1 vejce, ovesné vločky, rozpuštěné máslo a 2 lžičky třtinového cukru.
- Poté přidáme kvásek, vše rozmícháme a vypracujeme těsto, které necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Těsto vyndáme na vál a zhruba 1/4 z něj si oddělíme. Ze zbývajícího vyválíme placku, která se nám vejde do zapékací misky.
- Na tuto placku nalijeme tvaroh smíchaný s citronovou kůrou, cukrem a vajíčkem. Navrch nakrájíme jablka, ozdobíme rozinkami a nakonec z odloženého těsta vytvoříme malé mřížky.
- Pečeme na 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut.
Napsat komentář