Míša dort z tvarohu je jedním z nejoblíbenějších dortů vůbec. Pokud se vám řezy zdají málo slavnostní, ale přece jen máte chuť na tvaroh v kombinaci s lahodnou čokoládou, určitě si ho upečte. A co víc, není vůbec složitý. K jeho přípravě potřebujete jenom pár surovin.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení
Na míša dort budeme potřebovat
Těsto:
4 lžíce pšeničné polohrubé mouky
1 lžíci moučkového cukru
1 lžíci rostlinného oleje
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžíci kakaa
1 lžičku kypřícího prášku
Tvarohová náplň:
750 g tvarohu ve vaničce
60 g rozpuštěného másla
70 g třtinového cukru (nebo více podle chuti)
vanilku
Čokoládová poleva:
90 g hořké čokolády (alespoň 60 % kakaa)
65 g másla
1 lžíci mléka
drobné ovoce na ozdobu (nemusí být)
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těsto: bílky vyšleháme v tuhý sníh a žloutky s cukrem do pěny. Přidáme olej, mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a vše smícháme dohromady. Piškotové těsto nalijeme do vymazané, vysypané a papírem vyložené dortové formy a pečeme na 180 °C zhruba 20 minut.
- Po upečení necháme dortový korpus dokonale vychladnout. Vyjmeme ho z formy a přemístíme na talíř. Tvaroh vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou. Hotovým krémem potřeme korpus a vrhneme se na přípravu polevy.
- Na polevu rozpustíme máslo s čokoládou v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Přidáme lžící mléka, díky které nebude poleva při krájení tak praskat. Nalijeme ji na dort a opatrně rozetřeme.
- Míša dort dáme ztuhnout alespoň na 2 hodinky do lednice, ideálně však do druhého dne.
- Servírujeme jen tak nebo ozdobený čerstvým ovocem.
Napsat komentář