Pokud máte chuť na makový závin, vyzkoušejte tento podle časopisu F.O.O.D. Kombinace tvarohu, másla a výborného mletého máku vás určitě nadchne stejně jako nás. S těstem se navíc velmi dobře pracuje, takže rozhodně nezklame ani tehdy, když například čekáte návštěvu.
Počet porcí: 8 až 10 porcí Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení Výživové hodnoty: 2099 kcal (68 g bílkovin, 210 g sacharidů, 113 g tuků)
Na makový závin budeme potřebovat
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
140 g tvarohu
60 g másla
1 lžičku třtinového cukru
špetku soli
150 ml mléka
100 g mletého máku
50 g hořké čokolády
20 g medu
vejce na potření
vlašské ořechy na posypání
Postup přípravy
- Smícháme obě mouky, přidáme k nim tvaroh, lžičku cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo. Vytvoříme mírně lepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.
- Mezitím si připravíme náplň – smícháme mléko, mletý mák, med a nalámanou hořkou čokoládu. Celou směs zahříváme na mírném ohni, dokud se nespojí.
- Z těsta si vyválíme tenký obdélník, který naplníme, smotáme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Posypeme nasekanými vlašskými ořechy a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme zhruba 40 minut. Během pečení potíráme vajíčkem.
Napsat komentář