
Makovec patří mezi oblíbené české moučníky. Věděli jste, že si ho můžete ale připravit i zdravěji? Stačí upravit běžný recept z tradiční kuchařky. Makovec z podmáslí má jemnou a svěží chuť. Je pěkně nadýchaný. Díky celozrnné mouce navíc zasytí na delší dobu. Pokud podmáslí v ledničce nemáte, tak nezoufejte, protože se dá nahradit i běžným mlékem. Těsto doporučujeme osladit třtinovým cukrem, medem a melasou. Pokud se vám přece jen bude zdát sušší či méně sladký, můžete si na něj připravit čokoládovou nebo citronovou polevu. Výborný je také s domácí zavařeninou.
Počet porcí: 10 až 12 porcí Náročnost: snadné Doba přípravy: 30 minut + 45 minut pečení Výživové hodnoty: 2754 kcal (92 g bílkovin, 360 g sacharidů, 114 g tuků)
Na makovec z podmáslí budeme potřebovat
350 ml podmáslí
200 g mletého máku
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné polohrubé mouky
50 g medu
30 g třtinového cukru
20 g melasy
2 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
2 lžičky skořice
2 lžičky kypřícího prášku
Postup přípravy
- Mletý mák smícháme s moukou, cukrem, skořicí a kypřícím práškem.
- Žloutky oddělíme od bílků a přidáme k nim rozpuštěný med a melasu. Utřeme.
- Vše smícháme dohromady, zalijeme podmáslím o pokojové teplotě a přidáme vyšlehané bílky.
- Pečeme na 170 °C přibližně 45 minut.
Napsat komentář