Jestliže si chcete připravit lívance na snídani, ale nemáte ráno čas na zadělávání těsta nebo na čekání, než vám nakyne, jsou skvělou volbou tyto lívanačky, které kynou přes noc. Jelikož těsto kyne v lednici několik hodin, tak je ráno krásně nadýchání a lívance jsou ještě o něco chuťově lepší než ty, co kynou hodinu, a pak se hned smaží.
Počet porcí: 20 lívanců
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: kynutí přes noc + 30 minut
Na lívance kynuté přes noc budeme potřebovat
200 g pšeničné polohrubé mouky
100 g pšeničné hladké mouky
500 ml mléka
1 lžičku sušeného droždí
2 lžičky cukru
1 vejce
20 g másla
špetku soli a citronové kůry
Postup přípravy
- 100 ml mléka zahřejeme, rozmícháme cukr a droždí. Počkáme cca 10 minut, než vzejde kvásek.
- Zbývající studené mléko smícháme s vajíčkem, rozpuštěným máslem a prosátou moukou.
- Přidáme špetku soli, citronovou kůru, vzniklý kvásek a vše vyšleháme.
- Nakonec necháme až do rána těsto odpočívat v ledničce pod utěrkou.
- Ráno ho vyndáme a promícháme. Počkáme 5 až 10 minut, a pak na lívanečníku, lehce potřeném kokosovým olejem, opékáme lívanečky (z každé strany přibližně 2 minuty).
- Ty podáváme s tvarohem, zakysanou smetanou, domácí zavařeninou nebo jen s ovocem a javorovým sirupem.
Napsat komentář