
I když se vám příprava lineckých ořechových košíčků může zdát na pohled složitější, rozhodně to tak není. Tyto linecké košíčky jsou navíc v odlehčené variantě bez zbytečného cukru a tuku. Hodí se nejen na štědrovečerní stůl, ale upéct si je můžete i ke kterékoliv jiné slavnostnější příležitosti.
Počet porcí: 20 košíčků
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut
Na linecké košíčky budeme potřebovat
Linecké těsto:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
50 g mletých para ořechů
35 g kokosové oleje
35 g bílého jogurtu
40 g medu
citronovou kůru
špetku soli
vodu podle potřeby
Ořechová náplň:
100 ml mléka
70 g vlašských ořechů
80 g lískových ořechů
1 lžíci kakaa
50 g sušených švestek
1 lžičku medu
čokoládu
kokosový olej
lískové ořechy na ozdobení
Postup přípravy
- Z ingrediencí na těsto vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
- Poté ním plníme máslem vymazané formičky na košíčky, ve kterých ho pečeme na 170 stupňů přibližně 15 minut.
- Ještě horké košíčky vyklopíme.
- Do košíčků si připravíme náplň: Mléko přivedeme k varu a do zhoustnutí v něm vaříme směs ořechů, přidáme sušené ovoce, kakao a dosladíme medem.
- Jakmile je náplň hotová plníme jí vychladlé košíčky.
- Nakonec poléváme čokoládovou polevou připravenou z hořké čokolády a kokosového oleje. Ozdobíme lískovými oříšky.
- Skladujeme v ledničce.
Napsat komentář