Během sezóny nebo i po sezóně jahod si můžete připravit tento výtečný tvarohový dort. Tvoří ho jemný piškot, lehce oslazený tvarohový krém a šťavnatá jahodová náplň. Tento dort či koláč poslouží jako zdravá snídaně či svačinka a zároveň potěší i chuťové pohárky vašich hostů.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Výživové hodnoty: 2029 kcal (130 g bílkovin, 196 g sacharidů, 82 g tuku)
Na lehký tvarohový dort budeme potřebovat
Těsto:
100 g pšeničné hladké mouky
3 vejce
20 g třtinového cukru
1 lžicí slunečnicového oleje
1 lžičku kypřícího prášku
Tvarohový krém:
250 g polotučného nebo tučného tvarohu
250 g zakysané smetany
250 g bílého jogurtu
20 g vanilkového cukru
30 g třtinového cukru (nebo více podle chuti)
1 želatinový ztužovač za studena
100 ml vody
Jahodová náplň:
150 g čerstvých nebo mražených jahod
trochu vody
1 lžíci třtinového cukru (nebo více podle chuti)
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme piškotové těsto. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je s cukrem. Poté do cukrového sněhu zašleháme žloutky, olej a mouku.
- Vznikne nám hladké těsto, které nalijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem.
- Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
- Mezitím očistíme jahody a přendáme je do menšího hrnce. Pocukrujeme a podlijeme trochu vodou. Rozvaříme je a jakmile jsou měkké, tak je rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou, jogurtem a cukry (místo vanilkového cukru můžeme použít i vanilkovou esenci). Tuto směs spojíme se želatinovým ztužovačem, který jsme předtím rozmíchali ve vlažné vodě (jak je uvedeno na obalu).
- Vychladlý korpus potřeme čerstvou jahodovou marmeládou (lžíci si dáme bokem na ozdobu). Na to přijde tvarohová náplň, a pak zbytek marmelády.
- Přes noc necháme ztuhnout v ledničce a druhý den podáváme.
Napsat komentář