Ačkoliv sezóna jahod už pomalu končí, stále máte možnost si upéct jahodový koláč. Vyzkoušejte například kynutý koláč, kdy těsto vyválíte opravdu tence a doplníte jej tvarohovou náplní. I takový moučník se rázem může stát dobrou a zdravou svačinkou. Pokud jahody nemáte, skvěle poslouží i třešně, višně, meruňky nebo jiné sezónní ovoce.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení
Na kynutý jahodový koláč s tvarohem budeme potřebovat
Kynuté těsto:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
100 ml vlažné vody
1 lžičku cukru
1 lžičku sušeného droždí
1 vejce
20 g másla
špetku soli
Tvarohová náplň s ořechy:
300 g tvarohu
50 ml mléka
50 g nasekaných para ořechů (nebo jiných)
1 vejce
20 g třtinového cukru
vanilku, citronovou kúru
300 g jahod
Postup přípravy
- Smícháme vlažnou vodu se lžičkou cukru a sušeným droždím, necháme vykynout.
- Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme mouky, rozpuštěné máslo, vajíčko a špetku soli. Vypracujeme mírně lepivé těsto, které necháme zhruba 45 minut kynout při pokojové teplotě.
- Tvarohovou náplň připravíme vyšleháním tvarohu s mlékem, vajíčkem, cukrem a nasekanými ořechy. Podle chuti můžeme přidat i vanilku a citronovou kúru.
- Jakmile je těsto nakynuté, vysypeme ho na pomoučněný vál a vyválíme do koláčové formy. Nezapomeneme na okraje. Poté naplníme tvarohem a poklademe jahodami nakrájenými na poloviny.
- Pečeme v troubě rozpálené zhruba na 180 stupňů přibližně 40 minut.
Napsat komentář