Kynuté houskové knedlíky si během chvilky hravě připravíte i doma. Pokud si chcete na knedlíku opravdu pochutnat, vyhněte se tomu z obchodu, protože většinou neobsahuje téměř žádnou housku. Místo ní v něm ale naleznete konzervanty a další zbytečné látky. Knedlík můžete uvařit také z kypřícího prášku, ten kynutý je ale mnohem nadýchanější.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina kynutí
Na kynuté houskové knedlíky budeme potřebovat
250 g pšeničné hrubé mouky
2 bílé housky
2 vejce
200 ml mléka
1 lžičku cukru
1 lžičku sušeného droždí
sůl
Postup přípravy
- Mléko zahřejeme v mikrovlnce tak, aby bylo vlažné. Přidáme do něj cukr, sušené droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
- Mezitím si housky nakrájíme na drobné kostičky, smícháme je s moukou a se špetkou soli.
- Jakmile máme kvásek, nalijeme ho k nakrájenému pečivo a přidáme ještě dvě rozšlehaná vejce.
- Vznikne nám řidší těsto, které dobře vymícháme a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém městě.
- Po hodině přidáme trochu mouky a vytvarujeme dvě šišky, které dáme vařit do hrnce s osolenou horkou vodou.
- Nejprve vaříme 8 minut z jedné strany, a pak ještě 6 minut z druhé strany.
- Po vytáhnutí z vody knedlík propícháme špejlí, aby se nám nesrazil a pak krájíme na plátky ostrým nožem nebo nití.
Napsat komentář