Kynuté buchty jsou typickou českou klasikou. Byť se nejedná o žádný dietní recept, pokud je připravíte z kvalitních surovin, určitě svému tělu kouskem ke snídani nebo na svačinu neuškodíte :). Do kynutých buchet se hodí různé náplně. My určitě doporučujeme tvarohovou, povidlovou nebo makovou. Vynikající jsou také kynuté buchty se švestkami.
Počet porcí: cca 20 buchet
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina kynutí + 30 minut pečení
Na kynuté buchty budeme potřebovat
Těsto:
500 g polohrubé pšeničné mouky
300 ml mléka
1 balíček sušeného droždí
cca 50 g krupicového cukru
60 g másla do těsta
50 g másla na pomaštění před pečením
1 žloutek
špetku vanilky
špetku citronové kůry
špetku soli
moučkový cukr na poprášení upečených buchet
Tvarohová náplň:
1 vanička tvarohu
20 g třtinového cukru
špetku vanilky
1 žloutek
Postup přípravy
- Ze 100 ml mléka, balíčku sušeného droždí a 2 lžiček cukru si připravíme kvásek.
- V míse smícháme polohrubou mouku, špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutek, vanilku, citronovou kůru, zbývající mléko a cukr. Jakmile kvásek vzejde přidáme ho ke zbývajícím surovinám a vypracujeme těsto.
- To necháme přibližně 1 hodinu v teple odpočívat.
- Poté těsto vyvalujeme a krájíme kousky o výšce cca 1 cm, velké 5×5 cm. Ty plníme libovolnou náplní podle chuti (například tvarohovou z našeho receptu). Náplň dobře zabalíme a vzniklý spoj dáme na dno pekáče, který si předtím ještě vymažeme rozpuštěným máslem. Buchty rovněž před pečením potřeme a než je dáme do trouby, tak je necháme ještě 15 minut kynout.
- Pečeme je na 180 °C přibližně 10 minut a dalších 15 minut dopékáme na 160 °C. Po vyjmutí pekáče z trouby je necháme vychladnout pod utěrkou, následně je oddělíme od sebe a pocukrujeme. Nejlepší jsou ještě čerstvé.
Napsat komentář