Tříbarevná kynutá bábovka obsahuje tvarohovou, makovou a ořechovou náplň. Všechny tři náplně jsou moc dobré a vzájemně se perfektně doplňují. Jestliže ale máte jinou oblíbenou, můžete ji samozřejmě taky vyzkoušet :). Nejpracnější je si připravit všechny tři náplně, pak už to jde jedna dvě.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 30 minut + kynutí + 50 minut pečení
Výživové hodnoty: 2348 kcal
(89 g bílkovin, 251 g sacharidů, 113 g tuků)
Na malou kynutou bábovku budeme potřebovat
Kynuté těsto:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru
100 ml vlažné vody
1 vejce
20 g másla
špetku soli
Tvarohová náplň:
200 g tvarohu
1 vejce
20 g třtinového cukru
Maková náplň:
100 g máku
100 ml mléka
15 g třtinového cukru
Ořechovo-jablečná náplň:
1 střední jablko
50 g lískových ořechů
15 g třtinového cukru
Postup přípravy
- Nejprve si připravím kvásek – smícháme vodu, droždí a cukr. Jakmile vzejde, přidáme ho k mouce, soli, rozpuštěnému máslu a vajíčku. Smícháme a necháme zhruba hodinu kynout.
- Mezitím si připravím náplně. Tvaroh vyšleháme s cukrem a vajíčkem. Mák smícháme s cukrem a rostlinným mlékem. Jablka nastrouháme a smícháme s umletými ořechy a cukrem.
- Nakynuté těsto přemístíme na vál. Rozdělíme si ho na tři díly. Z každého dílu vyválíme obdélník a ten naplníme jednou náplní. Zamotáme jako závin.
- Na dno dobře vymazané a vysypané bábovkové formy dáme závin s mákem, na něj závin s tvarohem a jako poslední závin s jablky a ořechy. Ještě necháme pár minut kynout – než se nám rozpálí trouba.
- Bábovku dáme do trouby a pečeme na 170 stupňů zhruba 50 minut. Na konci pečení můžeme přikrýt alobalem. Ještě vlažnou ji vysypeme z formy.