
Lehký koláč z ovesných vloček s pudinkem si můžete připravit k snídani, svačině i jako dezert po dobrém obědě. Kromě ochuceného pudinkového prášku (vanilka, čokoláda, banán apod.) budete potřebovat jablka a oříšky. I ořechy můžete použít podle své chuti. Vločkový koláč je sytý a akorát sladký. Třtinový cukr uvedený v receptu můžete zčásti nahradit medem nebo jiným tekutým sladidlem.
Počet porcí: 10 až 12 porcí Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení Výživové hodnoty: 2715 kcal (55 g bílkovin, 311 g sacharidů, 134 g tuků)
Na koláč z ovesných vloček budeme potřebovat
těsto:
150 g jemných ovesných vloček
100 g mletých lískových ořechů
50 g špaldové celozrnné mouky (může být i pšeničná)
50 g medu
vrstva s jablky:
400 g jablek
1 lžíci třtinového cukru
skořici, citronovou kůru
pudink:
500 ml mléka
1 lžícitřtinového cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
Postup přípravy
- Začneme s přípravou těsta. Vločky umeleme na mouku a smícháme s mletými oříšky. Přidáme celozrnnou mouku a med.
- Rozpadající se těsto přesuneme do vymazaného plechu/pekáče a uhladíme ho na dně. Dáme péct na 180 stupňů přibližně 20 minut.
- Mezitím si připravíme vrstvu jablek. Odstraníme slupky a jablka nakrájíme na tenké plátky. Přidáme trochu vody, cukr, skořici a citronovou kůru, dusíme cca 15 minut. Jakmile se voda z větší části odpaří, poklademe jablky upečený korpus.
- Můžeme přidat i trošku šťávy, jelikož upečené těsto je tvrdší a takto krásně změkne.
- Poslední vrstvou je pudink, který si uvaříme v mléce. Nalijeme ho na ovesný koláč a dáme vychladnout do lednice.
Napsat komentář