Na dnešek jsme pro vás připravili recept na výborný koláč s rajčaty a mletým masem. Můžete použít vepřové, hovězí nebo třeba kuřecí. Rajčata buď čerstvá (pokud seženete nějaká sladší) nebo klidně z plechovky. Kvůli kynutí je koláč trošku náročnější na čas, jinak ale není vůbec pracný. Takže směle do pečení 🙂
Počet porcí: 4 až 6 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 30 minut pečení
Na koláč s rajčaty budeme potřebovat
50 g pšeničné celozrnné mouky
50 g pšeničné hladké mouky
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru
cca 100 ml vlažné vody
200 g libového vepřového masa
60 g tvrdého sýru
3 střední rajčata
1 větší mrkev
1 cibule
3 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl, pepř, bazalka
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme kvásek – smícháme vodu, cukr a droždí. Jakmile začne pracovat, přidáme mouku, sůl a kapku oleje. Vypracujeme měkké těsto, které necháme zhruba hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Než těsto vykyne, můžeme si uvařit náplň do koláče. Na pánvi a oleji osmahneme česnek, cibuli, přidáme pomleté maso a rajčata s mrkví. Osolíme, opepříme a dochutíme bazalkou. Podlijeme vodou a necháme zhruba 20 minut dusit.
- Vykynuté těsto přendáme z mísy na vál a vyválíme z něj placku. Vložíme do koláčové formy, naplníme a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pečeme zhruba 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Napsat komentář