Olivový olej se dnes tradičně používá při přípravě pokrmů. Využijete ho na vaření, pečení a samozřejmě je vynikající i do studené kuchyně. Obsahuje antioxidanty, vitamíny A, D, E nebo K a mononenasycené mastné kyseliny. Má nejen výbornou chuť, ale jeho konzumace se také spojuje s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví. Zasluhuje se například o snižování hladiny cholesterolu, podporuje přirozenou funkci trávení nebo vstřebávání vápníku. Jeho příznivý vliv můžete vidět také v kvalitě vlasů a pokožky.
Degustace olivového oleje
Jestliže mezi oleji stále hledáte svého favorita, není nic jednoduššího než olivový olej degustovat. Díky degustaci si snadno vyberete ten, jehož chuť a vůně vám bude maximálně vyhovovat. Pro jednu degustaci si zvolte ideálně tři až čtyři různé olivové oleje a jejich vlastnosti spolu porovnávejte.
Během degustace se hodnotí vůně, barva a chuť. Postupuje se tak, že olej ve svých dlaních zahřejete přibližně na teplotu 25°C a následně si k němu vždy po jedné minutě třikrát přičichnete. Chuť by měla být mírně hořká a palčivá. Při degustaci si na jazyk kápnete přibližně 10 kapek a ty 2 sekundy zahříváte v ústech. Mezi jednotlivými pokusy si ústa neutralizujete minerální vodou.
Vyberte si kvalitní olej
Při posuzování kvality oleje zhodnoťte, že jeho chuť není octová, kovová, zatuchlá, žluklá nebo příliš ostrá. Olivový olej by měl nést chuť čerstvých oliv, krátce po vylisování může být trochu pikantní. Během celého roku z něj budete cítit ovocné aroma, hořkost a případně i sladkost. Jeho chuťové vlastnosti i barva závisí rovněž na podmínkách pěstování. Kvalitní olivové oleje se k nám nejčastěji dovážejí z Řecka a zakoupíte je například pod značkou Terra Creta. Tento olej se dá pořídit nejen v e-shopu, ale i v běžných obchodních řetězcích.
Jak správně skladovat olivový olej
Chcete, aby vám olivový olej vydržel dlouho kvalitní? Uložte ho v uzavřené tmavé nádobě do temných prostor o pokojové teplotě do 23°C. Na skladování se tedy hodí tmavá spíž i potravinová skříň. Životnost oleje je přibližně 10 až 36 měsíců, jelikož ani v ideálních podmínkách nezabráníte jeho stárnutí. Jestliže byste ho skladovali při vyšších teplotách a případně i na světle, olej by mohl žluknout již v průběhu dvou měsíců. Proto se ho po otevření vyplatí do této doby spotřebovat.
Napsat komentář