Jáhly neboli pšeno se získávají z prosa. Tato obilovina je velmi výživově hodnotná a měla bych tak rozhodně mít své místo v našem jídelníčku. Jahelník se sušenými švestkami má tu výhodu, že se připravuje zcela bez mouky. Použité sušené ovoce můžete v sezóně nahradit ovocem čerstvým. A banány vyměnit za med nebo třtinový cukr.
Počet porcí: 6 porcí Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 20 minut + 60 minut pečení Výživové hodnoty: 1580 kcal (44 g bílkovin, 200 g sacharidů, 70 g tuku)
Na jahelník se sušenými švestkami budeme potřebovat
100 g jáhel
140 g zralých banánů
90 g vlašských ořechů
100 g sušených švestek
30 g švestkových povidel
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Postup přípravy
- Nejdříve si vypereme a spaříme jáhly. Poté k nim nalijeme asi 300 ml studené vody a vaříme zhruba 20 minut.
- Když se voda vyvaří a jáhly jsou stále tvrdé, můžeme vodu přilít. Do vlažných jáhel vmícháme žloutky, rozmačkané banány a povidla. Přidáme umleté vlašské ořechy a vmícháme sníh z bílků.
- Do vymazané zapékací misky nalijeme polovinu směsi. Na tu rozmístíme pokrájené sušené švestky a ty přikryjeme druhou polovinu. Nakonec můžeme jahelník ozdobit celými ořechy.
- Pečeme na 160 stupňů přibližně hodinu.
Napsat komentář