Tradiční linecké cukroví z másla a cukru taky samozřejmě nesmí o vánočních svátcích chybět. Tato varianta je trochu odlehčená, jelikož bílá mouka byla částečně nahrazena celozrnnou, ubylo cukru i tuku. Toto linecké cukroví je ihned měkké a i když je zdravější, neznamená to, že ho můžete sníst celý plech najednou. Stále je totiž poměrně energetické.
Počet porcí: 30 kousků cukroví
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut
Na ihned měkké linecké cukroví budeme potřebovat
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
60 g jemného třtinového cukru s melasou
marmeládu na slepení (ideální červená – rybízová, jahodová, třešňová, višňová)
Postup přípravy
- Všechny suroviny si s předstihem připravíme na kuchyňskou linku, aby při přípravě těsta měly pokojovou teplotu.
- Z mouky, změklého másla, vaječných žloutků a třtinového cukru vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do chladu.
- Poté přesuneme na pomoučněný vál a vykrajujeme různé tvary, které pečeme v troubě rozpálené na 170 stupňů přibližně 10 minut.
- Po vychladnutí namažeme pikantní marmeládou a slepíme.
- Díky máslu a žloutkům je linecké cukroví ihned měkké a dá se jíst už druhý den po upečení.
Napsat komentář