Svíčková na smetaně je tradičním pokrmem české kuchyně, který by měla umět uvařit každá hospodyňka. Hledáte recept na rychlou, jednoduchou a „odlehčenou“ svíčkovou omáčku? Pak můžete vyzkoušet ten náš. Každá rodina má nějaký tradiční recept, který se obvykle dědí z generace na generaci. Pokud se vám ale zdá příliš složitý nebo žádný takový recept nemáte, může se vám ten ze Zdravé kuchařky hodit.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 1,5 hodiny vaření
Na hovězí svíčkovou na smetaně budeme potřebovat
cca 750 g hovězího zadního masa
1 balení mražené zeleniny na svíčkovou (směs mrkve, celeru a petržele, cca 400 g)
1 cibuli
1 litr vody (nebo podle potřeby)
200 g zakysané smetany
hrašku na zahuštění
2 lžíce rostlinného oleje
bobkový list
nové koření
sůl, pepř
cukr podle chuti
citronovou šťávu podle chuti
Postup přípravy
- Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Necháme ho v celku. V hrnci si rozpálíme olej a na něm ho ze všech stran opečeme.
- Přidáme nakrájenou cibuli spolu s rozmrazenou zeleninou, koření, sůl a vodu či vývar.
- Zalijeme tak, aby maso bylo ponořené a vaříme cca hodinu a půl.
- Mezitím si můžeme připravit houskový knedlík.
- Až je maso měkké, vyndáme ho z hrnce, nakrájíme a omáčku rozmixujeme.
- Zahustíme ji hraškou rozmíchanou ve vodě a ještě necháme přejít varem.
- Nakonec dochutíme zakysanou smetanou, dokořeníme a můžeme přidat cukr a citronovou šťávu.
Napsat komentář