Česká klasika, kterou lze připravit na sto způsobů. Máme pro vás dietnější odlehčenou verzi, na níž si ale přesto jistě pochutnáte. Kvůli vaření hovězího masa je to trochu pracnější recept. Na druhou stranu, když máte dostatek času můžete získat jak silný hovězí vývar, tak i polévku.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina (+ čas na vaření masa)
Na hovězí se špenátem a bramborovým knedlíkem budeme potřebovat
cca 500 g již uvařeného hovězího masa (kýta, plec)
Špenát:
cca 500 ml hovězího vývaru
1 až 2 balení mraženého špenátového protlaku
1 menší cibuli
3 stroužky česneku (nebo podle chuti)
rostlinný olej, máslo či sádlo
1 lžíci hladké mouky
1 vejce
Bramborový knedlík:
500 g brambor
220 g pšeničné krupičky
1/2 vejce
1 lžíci solamylu
1 lžičku soli
Postup přípravy
- Hovězí maso uvaříme spolu s hovězími kostmi (ideální jsou žebra) jako vývar. Použijeme zhruba 600 g hovězích žeber a 600 g hovězího masa. K tomu přidáme 2 litry vody. Maso dáváme až do horké vody. Na toto množství přijde ještě jedna rozkrojená a opečená cibule se slupkou. Vývar necháme pozvolna táhnout 3 až 4 hodiny.
- Na oleji s máslem osmahneme cibulku, kterou zaprášíme hladkou moukou. Přidáme špenát, který jsme si rozmrazili ve druhém hrnci a dobře rozmícháme. Osolíme, přidáme česnek a dusíme zhruba 20 minut. Podle potřeby přiléváme vývar a nakonec vmícháme vajíčko.
- Na bramborové knedlíky si uvaříme 500 g brambor. Ty po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s pšeničnou krupičkou, půlkou vejce, solí a solamylem. Vaříme je v osolené vodě (na velký hrnec přijde 1 lžička soli) zhruba 20 minut.
- Po vytažení knedlíky vložíme do studené vody a pak na prkénku propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
Napsat komentář