Domácí žitný chléb se semínky si můžete připravit ze sušeného droždí, z kostky kvasnic i z kvásku. Žitný chléb je hutný, sytý a díky semínkům i plný kvalitních nenasycených mastných kyselin. Nejlépe chutná v kombinaci se smetanovým sýrem nebo s kvalitní šunkou.
Počet porcí: 12 porcí Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 1 hodina kynutí + 20 minut + 1 hodina pečení
Na bochník pšenično-žitného chleba budeme potřebovat
400 ml vody
300 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné hladké mouky
30 g slunečnicových semínek
30 g dýňových semínek
15 g lněných semínek
15 g sezamových semínek
10 g sušeného droždí (1 sáček)
10 ml slunečnicového (nebo jiného rostlinného) oleje
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky třtinového cukru
2 lžičky chlebového koření (kmín, koriandr, fenykl)
Postup přípravy
- Pro přípravu v domácí pekárně: V míse smícháme mouky, cukr, sůl, koření a semínka.
- Do pečící formy nalijeme vlažnou vodu s kapkou oleje.
- Přisypeme směs a navrch nasypeme sušené droždí.
- Pečeme na standardní pečící program, středně hnědý, váha 750 g.
Napsat komentář