Vánočka neodmyslitelně patří ke Štědrému dnu. Upéct si ji ale můžete i kdykoliv během roku. Připravili jsme recept, který vám přijde vhod nejen o vánočních svátcích. Tato vánočka je ze šesti pramenů a i když vám její pletení může připadat napoprvé složité, nejde o nic náročného. Vánočka ze 6 pramenů má navíc tu výhodu, že během pečení drží tvar a máte tak jistotu, že bude i po vytažení z trouby vypadat dobře.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny kynutí
Na domácí vánočku ze 6 pramenů budeme potřebovat
130 g pšeničné hladké mouky
100 g pšeničné polohrubé mouky
100 g špaldové hladké mouky
60 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
70 g másla
120 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíci cukru
1 vejce + 1 na potření
1 lžičku citronové kůry
30 g rozinek
30 g směsi ořechů
špetku soli
Postup přípravy
- Z vlažného mléka, 1 lžíce cukru a ze sušeného droždí necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme a smícháme s citronovou kůrou, solí a s cukry.
- Jakmile kvásek vzejde, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a rozšlehané vejce.
- Těsto vymícháme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
- Po hodině ho vyndáme na vál a smícháme s ořechy a s rozinkami.
- Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a upleteme vánočku (srozumitelný návod na pletení ze šesti pramenů naleznete například zde).
- Hotovou vánočku přesuneme na plech s pečícím papírem, potřeme ji rozšlehaným vejcem a necháme ještě 1 hodinu kynout.
- Poté vložíme do trouby a pečeme přibližně 50 minut na 160 °C.
Napsat komentář