Domácí kuřecí šunka je super alternativou ke kupované šunce, plné barviv a konzervantů. Sehnat v obchodech kvalitní šunku není vůbec jednoduché a když už na ni narazíte, musíte si připlatit. Pokud se rozhodnete připravit si šunku domácí, určitě uděláte dobře. Počítejte však s kratší dobou spotřeby, než která se běžně na šunce uvádí. Domácí šunka je ale příjemnou změnou v jídelníčku.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 36 hodin odležení + 1 hodina vaření
Na domácí šunku budeme potřebovat
1 kg kuřecího masa
20 g soli
5 g rychlosoli
130 ml vody
Postup přípravy
- Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl a postupně vmícháváme vodu.
- Maso hněteme alespoň 20 minut, poté ho uložíme do ledničky, kde ho necháme minimálně 36 hodin naložené.
- Během této doby můžeme po 12 hodinách promíchat.
- Jakmile je maso odležené, naplníme ním tlačenkové střevo a pečlivě zavážeme.
- Vložíme do horké vody, ve které vaříme zhruba 1 hodinu. Teplota vody by neměla překročit 80 stupňů.
- Šunku necháme vychladnout, krájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo se salátem.
Napsat komentář