Domácí kynuté lívance jsou klasikou, kterou by si jednou za čas měl připravit každý, kdo má rád lívance či palačinky. Nejsou ani o tolik pracnější než ty z kypřícího prášku. Zato si ale na nich určitě mnohem víc pochutnáte. Lívance můžete podávat s domácí zavařeninou nebo třeba s tvarohem, smetanou a třtinovým cukrem.
Počet porcí: 2 až 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 10 minut + 45 minut kynutí + 20 minut pečení
Výživové hodnoty: 990 kcal
(38 g bílkovin, 170 g sacharidů, 16 g tuků)
Na domácí kynuté lívance budeme potřebovat
350 ml mléka
100 g pšeničné polohrubé mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
1 vejce
1 lžičku sušeného droždí (nebo 10 g čerstvých kvasnic)
20 g třtinového cukru
špetku soli
kokosový olej
Na podávání:
domácí marmeládu
tvaroh
zakysanou smetanu
třtinový cukr
Postup přípravy
- Mléko si ohřejeme, přidáme do něj droždí a cukr, necháme vzejít kvásek.
- Ten pak smícháme s prosátou moukou a přidáme špetku soli a vejce.
- Vyšleháme hladké těsto a čekáme přibližně 45 minut, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Poté lívanečník vytřeme kokosovým olejem a pečeme lívanečky.
- Ty podáváme s domácí zavařeninou, s javorovým sirupem nebo třeba s tvarohem a smetanou.
Napsat komentář