Domácí celozrnné pečivo je určitě chutnější a zdravější než to koupené v obchodě. Překonejte proto svou lenost a upečte si domácí celozrnné kaiserky. Z kynutého těsta si samozřejmě můžete připravit i klasické pletýnky, rohlíčky nebo třeba chléb. Co se týká tvarů, fantazii se rozhodně meze nekladou. Stejně tak doporučujeme použít dvojnásobnou dávku těsta, jelikož houstičky půjdou opravdu na odbyt.
Počet porcí: 10 celozrnných kaiserek Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení
Na domácí celozrnné kaiserky budeme potřebovat
350 ml vlažné vody
250 g pšeničné celozrnné mouky
250 g pšeničné hladké mouky
1 vejce
30 ml slunečnicového oleje
50 g slunečnicových semínek
2 lžičky sušeného droždí
1 lžičku cukru
1 lžičku soli
kmín a hrubou sůl na posypání
mléko na potření
Postup přípravy
- Začneme s přípravou kvásku. Sušené droždí smícháme s troškou vlažné vody a lžičkou cukru.
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek – trvá to zhruba 10 minut.
- Mezitím si připravíme mouku, se solí a semínky.
- Kvásek vlijeme do mouky, přidáme vajíčko a zbylou vodu.
- Umícháme lepivé těsto. Nakonec vmícháme olej a těsto necháme vykynout (cca 1 hodina času).
- Jakmile těsto vykyne, přidáme tolik mouky, aby se nám nelepilo a vyklopíme ho na vál.
- Tvarujeme drobné bochánky, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
- Ještě před pečením je nařízneme, potřeme mlékem a posypeme kmínem a solí.
- Pečeme zhruba 40 minut na 190 stupňů.
Napsat komentář