Ochutnejte tento výborný cuketový koláč. Můžete ho vyzkoušet k večeři nebo třeba k obědu. Hodí se i jako lehká svačinka. Protože cuketa je v obchodech k dostání po celý rok, můžete si ho upéct jak v létě, tak i během zimy.
Počet porcí: 2 až 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Na cuketový koláč budeme potřebovat
těsto:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g žitné celozrnné mouky
150 g bílého jogurtu
30 ml rostlinného oleje
špetku soli
náplň:
1 střední cuketu
60 g sýru s modrou plísní (např. Niva)
80 g sýru eidamu
200 g zakysané smetany
2 vejce
sůl, pepř, česnek a další koření podle chuti
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těsto – smícháme mouky, přidáme jogurt a olej.
- Jakmile je těsto hotové, zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme alespoň na půl hodinky do ledničky.
- Mezitím si připravíme náplň – cuketu na jemno nastrouháme a osolíme. Necháme ji chvilku odležet, a potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
- Smícháme ji s nastrouhanými sýry, zakysanou smetanou a vyšlehanými vajíčky.
- Dochutíme kořením, česnekem a můžeme na vrch klidně posypat i semínky.
- Vyválíme si těsto a dáme ho do formy vyložené pečícím papírem.
- Naplníme ho cuketovou směsí a okraje přehneme dovnitř.
- Pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů – během pečení kontrolujeme.
Napsat komentář