Brambory nejsou nuda – na těchto jídlech si zaručeně pochutnáte

brambory
zdroj: pixabay.com

Brambory si můžete připravit na desítky způsobů. Řadí se sice mezi zeleninu, využívají se ale spíše jako příloha k hlavnímu jídlu (případně si z nich můžete připravit i hlavní jídlo samotné). Sepsali jsme pro vás naše nejoblíbenější recepty z brambor, které si můžete dovolit i tehdy, pokud hubnete. Brambory jsou totiž poměrně nízkosacharidové.

Brambory – jejich vliv na zdraví

Ačkoliv tvoří víceméně základ jídelníčku všech Evropanů, málokdo si položí otázku, čím jsou právě brambory pro naše zdraví prospěšné. Brambor si v kuchyni ceníme především pro jejich vysoký obsah vlákniny, která pomáhá navodit pocity sytosti. Brambory také obsahují vitamín C nebo vitamíny skupiny B. Největší množství prospěšných látek se ukrývá pod slupkou brambor. I proto se doporučuje jejich vaření vcelku a ve slupce.

Nejoblíbenější recepty z brambor

Brambory se před další úpravou často vaří. Dají se však i péct nebo smažit (ačkoliv právě smažením ztrácí svou přidanou hodnotu a stávají se nezdravé – příležitostně ale i smažené brambory můžete do svého jídelníčku zařadit).

Oblíbené zapečené brambory

Zapečené neboli francouzské brambory se v každé domácnosti připravují trochu jinak. Tradičně se vychází z vařených brambor, které vaříte ve slupce, necháte je vychladnout a oloupete. Poté brambory nakrájíte na malé kousky, promícháte s cibulí, uzeninou, můžete přidat také kyselou okurku nebo vařené vejce. Neměla by chybět ani sůl a pepř. Směs přesunete do zapékací misky a zalijete mlékem s vyšlehanými vejci (mléko můžete nahradit také sladkou či zakysanou smetanou). Nakonec můžete posypat sýrem a dáte péct do trouby.

Dietní bramboráky

Bramboráky si můžete připravit zdravě i nezdravě. Dají se smažit i péct. Ideální je příprava bramboráků na nepřilnavé pánvi, kterou jen lehce potřete olejem. Tradičně se bramboráky dělají ze syrových brambor, které nastrouháte, vymačkáte z nich přebytečnou vodu, smícháte se solí, pepřem, majoránkou, utřeným česnekem a vejcem. Na půl kila brambor přijde jedno vejce. Nezapomeňte ani na mouku – té v takovém případě stačí jen dvě lžíce. Vše dobře promícháte a na pánvi tvarujete placky, které pečlivě opečete z obou stran.

Rychlý bramborový salát

Na bramborový salát budete potřebovat ve slupce uvařené brambory. Ty si oloupete a nakrájíte na drobné kostky. Do salátu dále přijde na páře vařená mrkev s hráškem, na drobno nakrájená červená cibule, vejce, sůl, pepř, kvalitní majonéza a zakysaná smetana. Někdo přidává ještě šunku či salám.

Bramborové hranolky z trouby

Hranolky z trouby jsou opět zdravější variací na klasické hranolky z fritézy, které si můžete dát v restauraci. Budete potřebovat dobře omyté a očištěné brambory, které i se slupkami nakrájíte jako hranolky. Posypete solí a pepřem, lehce zakápnete olejem a dobře promícháte. Dáte péct na vyšší teplotu do trouby a občas promícháte. Přibližně za 20 minut budou hranolky hotové.