Upečte si výborný kynutý koláč z čerstvých lesních borůvek. Kombinaci kynutého těsta, jemného tvarohu a křupavé drobenky jen těžko odoláte. Koláč je ideální jako rychlá snídaně i jako dezert k odpolední kávě. Těsto je navíc z celozrnné mouky a drobenka ze třtinového cukru.
Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2793 kcal (104 g bílkovin, 377 g sacharidů, 96 g tuku)
Na borůvkový koláč z kynutého těsta budeme potřebovat
Těsto:
200 g pšeničné hladké mouky
80 g pšeničné celozrnné mouky
20 g třtinového cukru
1 lžičku cukru + 1 lžičku sušeného droždí na kvásek
1 vejce
50 g slunečnicového oleje
125 ml mléka
špetku soli
Náplň:
400 g tvarohu
40 g třtinového cukru
1 vejce
400 g borůvek
Drobenka:
30 g másla
40 g pšeničné celozrnné mouky
15 g třtinového cukru
Postup přípravy
- Začneme přípravou kvásku, kdy do vlažného mléka zamícháme lžičku cukru a lžičku sušeného droždí. Počkáme přibližně 10 minut, než kvásek vzejde.
- Poté ho smícháme s moukami, třtinovým cukrem, olejem, vajíčkem a nezapomene přidat ještě špetku soli.
- Těsto dobře propracujeme a necháme zhruba 1 hodinu v teple odpočívat. Během této doby by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- V mezičase si připravíme tvarohovou náplň a drobenku. Na náplň smícháme a vyšleháme všechny ingredience kromě borůvek. Drobenku uděláme ze změklého másla, mouky a třtinového cukru.
- Když těsto nakyne, vyválíme ho a přesuneme na plech. Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme borůvkami a drobenkou.
- Borůvkový koláč z kynutého těsta pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.
- Po vychladnutí můžeme ihned podávat.
Napsat komentář